SVENSKA KBT INSTITUTET
VÅR TERAPIMOTTAGNING
Stress
Depression
Ångest
- Generaliserat ångestsyndrom
- Tvångssyndrom
- Specifika fobier
- Social fobi
- Posttraumatiskt stressyndrom
- Paniksyndrom
Relationsproblem
TJÄNSTER TILL FÖRETAG
ARBETA MED KBT I BEHANDLING
ARBETA HOS OSS
SITEMAP
Panik och panikångest.


Paniksyndrom


Panikångest är en rädsloreaktion som uppkommer mycket snabbt. Den bygger på kroppens "fight or flight"-mekanism som aktiveras vid fara och leder till bland annat till högre blodtryck, snabbare puls och häftigare andning.

      Reaktionen kommer mycket snabbt för att vi ska kunna fly alternativt slåss om farofyllda situationer uppstår. Men ibland aktiveras reaktionen trots att "fight or flight"-systemet inte är användbart, att faran inte är realistisk eller då det bästa sättet är att hantera själva situationen. När detta händer och rädslan till synes kommer som en blixt från klar himmel med symptom såsom andnöd, yrsel, svettningar, hjärtklappning och overklighetskänslor, tolkar människor det ofta som ett tecken på att något i kroppen är fel och att man kommer dö eller kanske bli tokig.

 

Efter ett tag blir personen så rädd för själva reaktionen att stressen i sig är tillräcklig för att framkalla ångest och kroppsliga reaktioner. För att slippa panikångesten börjar man undvika saker som kan tänkas förvärra läget såsom att åka buss eller tunnelbana, gå i affärer eller genomföra någon fysisk ansträngning.

      Många människor känner också stort behov av att vara nära sjukhus, alltid ha sällskap och nära till telefonen så att man snabbt kan få hjälp om problemen uppstår. Dessutom har man ofta förväntansångest med ständig oro för nya attacker. Då har man utvecklat paniksyndrom.


10% av alla människor har någon gång fått en panikattack. Man räknar med att 2-5% av dessa utvecklar paniksyndrom. Majoriteten av alla människor med paniksyndrom utvecklar också agorafobi vilket innebär en rädsla för situationer som kan vara svårt att ta sig ur om man skulle få en panikattack, exempelvis folksamlingar, varuhus, tåg, buss eller att resa bort.


Effektiv hjälp mot paniksyndrom

Det finns effektiv hjälp om man lider av paniksyndrom. Vi på Svenska KBT Institutet har många års erfarenhet av att behandla personer med paniksyndrom.

Svenska KBT Institutet, Karlavägen 119, 115 26 Stockholm Tel 08-644 91 80, Fax 08-644 97 05, e-post: info@kbtinstitutet.se