SVENSKA KBT INSTITUTET
VÅR TERAPIMOTTAGNING
Stress
Depression
Ångest
- Generaliserat ångestsyndrom
- Tvångssyndrom
- Specifika fobier
- Social fobi
- Posttraumatiskt stressyndrom
- Paniksyndrom
Relationsproblem
TJÄNSTER TILL FÖRETAG
ARBETA MED KBT I BEHANDLING
ARBETA HOS OSS
SITEMAP
Tvångssyndrom


Tvångssyndrom (OCD)Tvångssyndrom består av påträngande tankar som ger upphov till rädsla, ångest eller obehag. Det kan vara tankar om att man ska skada någon, eller att en närstående ska förolyckas. Oro över baciller och smitta är också en vanlig tvångstanke. Dessa tankar gör att man känner sig tvingad att tänka något annat eller utföra någon ritual eller handling för att undvika att detta inträffar. Vanliga exempel på ritualer är att tvätta sig i flera timmar, kontrollera spisen överdrivet många gånger eller att ordna saker på ett visst sätt. Man uppskattar att 2-3% av befolkningen lider av tvångssyndrom.


Tankarna leder också ofta till undvikande av vissa saker såsom vassa föremål, offentliga toaletter mm. Många människor kan känna igen sig i att de kontrollerar att spisen är avstängd en extra gång men utan att det för den skull är ett problem. Den som har utvecklat tvångssyndrom "fastnar" däremot i tvångshandlingar eller tankar och upprepar dessa i timmar till dess att det "känns rätt".

 

Effektiv hjälp 

KBT kan vara till stor hjälp om man lider av tvångssyndrom. Vi på Svenska KBT-Institutet har många års erfarenhet av att behandla personer med OCD. Kontakta oss så berättar vi mer.

Svenska KBT Institutet, Karlavägen 119, 115 26 Stockholm Tel 08-644 91 80, Fax 08-644 97 05, e-post: info@kbtinstitutet.se